Γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή

Γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή – Κριτήρια και τεχνικές αποκατάστασης

Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να είναι είτε άμεση κατά την διάρκεια του χειρουργείου της μαστεκτομής, είτε απώτερη σε ποικίλο χρονικό διάστημα μετά την μαστεκτομή και τις θεραπείες που την ακολουθούν. Η αποκατάσταση γίνεται είτε με ξένο σώμα διατατήρες ιστών, ενθέματα σιλικόνης, είτε με αυτόλογους ιστούς και τεχνικές μικροχειρουργικής.

Ποια άποψη κυριαρχεί σήμερα όσον αφορά στο χρονικό προγραμματισμό της επέμβασης αποκατάστασης

Ο μόνος λόγος για τον χρονικό περιορισμό στην έναρξη της αποκατάστασης του μαστού είναι ο φόβος για την υποτροπή της νόσου,  η οποία ωστόσο δεν συμβαίνει συνήθως στο σύντομο διάστημα του 1-2 χρόνων αλλά πολύ αργότερα. Μου έχει τύχει προσωπικά να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση μαστού 1 χρόνο μετά και την λήξη της χημειοθεραπείας και η γυναίκα να εμφανίσει υποτροπή και μετάσταση αργότερα. Σε αυτή την περίπτωση διακόψαμε την διαδικασία , έκανε τις θεραπείες της και συνεχίζουμε τις διατάσεις.

Είναι ένας αγώνας, μια δικαίωση στην πάλη της γυναίκας με τη νόσο,  την εικόνα της και την αποδοχή της εικόνας από τον κοινωνικό περίγυρο , αυτό την  βοηθάει να νιώθει καλά  με τον εαυτό της.

Σε ποιες περιπτώσεις μια ασθενής αποτρέπεται να προχωρήσει σε άμεση αποκατάσταση

Η ανάγκη για μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία αποτελεί αντένδειξη για άμεση αποκατάσταση λόγω των παρενεργειών της ακτινοβολίας στην ποιότητα του δέρματος και τελικά στην ποιότητα του δημιουργούμενου νεομαστού (ρικνωτικη κάψα, ανώμαλο σχήμα) ωστόσο με τα νεωτέρα μηχανήματα ακτινοθεραπείας, την έντονη επιθυμία της ασθενούς και εξειδικευμένα ενθέματα μπορούμε σε κάποιες περιπτώσεις να πετύχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η επιλογή του χρόνου αποκατάστασης έχει σχέση με την ηλικία, τη μόρφωση και γενικά το επαγγελματικό και κοινωνικό στάτους.

Η τάση των γυναικών που υποβάλλονται σε μαστεκτομή

Γυναίκες μεταξύ 35-60 επιλέγουν την άμεση αποκατάσταση, γυναίκες με ενεργή σεξουαλική και κοινωνική ζωή επιθυμούν να ακολουθήσουν την διαδικασία αμέσως, ώστε να τονωθεί η αυτοπεποίθηση και να βιώσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα τον ακρωτηριασμό. Ενώ γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ακολουθούν τη διαδικασία της θεραπείας με όλη την επικουρική φαρμακευτική αγωγή και εφ’ όσον αναρρώσουν προσέρχονται στον ιατρό ζητώντας πληροφόρηση για την αποκατάσταση. Η αποκατάσταση γίνεται είτε με ενθέματα είτε με αυτόλογους ιστούς.

Ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η επιλογή της τεχνικής αποκατάστασης που θα ακολουθηθεί; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα;

Τα κριτήρια επιλογής είναι πολλά. Η επιλογή της τεχνικής έχει σχέση με το μέγεθος του όγκου , την ανάγκη συνεπικουρικών της μαστεκτομής θεραπειών , το ατομικό αναμνηστικό παλαιότερης θεραπείας(ακτινοθεραπείας), την πιθανότητα μαστεκτομής και στον άλλο μαστό, την έκφραση των όγκο γονιδίων και την επιθυμία της για το είδος και την τεχνική της αποκατάστασης. Συνοπτικά, μερικά από αυτά είναι:

  • Η επιθυμία της ασθενούς για τοποθέτηση ενός ξένου σώματος επάνω της. 
  • Η προηγηθείσα ή όχι ακτινοβόληση της περιοχής δημιουργίας του νέομαστου.
  • Η γενική φυσική κατάσταση.
  • Η ηλικία.

Αποκατάσταση με ενθέματα 

  • Απόλυτη συμμετρία σε περίπτωση αμφότεροπλευρης ή προφυλακτικής μαστεκτομής
  • Μικρότερη διάρκεια χειρουργικού χρόνου και αποθεραπείας
  • Αποφυγή ανάγκης λήψης ιστών από άλλο μέρος του σώματος 
  • Δημιουργίας ούλων και ενδεχομένων δυσμορφιών  
  • Μικρότερη νοσηρότητα

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και στην μαστεκτομή υπάρχουν τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα.

Τα μειονεκτήματα είναι: 

  • Η αίσθηση του ξένου-ψυχρού  
  • Η πιθανή λοίμωξη  
  • Η αδυναμία να ακολουθήσει το ενθέμα τις αυξομειώσεις βάρους  
  • Πιθανή δημιουργία κάψας ή ρήξη  
  • Το ALCL (λέμφωμα σχετιζόμενο με τα ενθέματα)
  • Αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς  

 Tα πλεονεκτήματα είναι:  

  • Aκολουθεί τις αυξομειώσεις του βάρους 
  • Έχει θερμοκρασία ίδια με του υπόλοιπου σώματος 
  • Έχει μεγάλη ποσότητα λίπους όποτε μοιάζει πολύ στη σύσταση με τον φυσιολογικό μαστό  
  • Δυνατότητα μεγάλου όγκου, με χαρακτήρες πτωτικούς που προσομοιάζουν με τον έτερο μαστό.

Η πλαστική αποκατάσταση καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία; Ποια είναι η διαδικασία και πόσο χρονοβόρα είναι;

Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή καλύπτεται  από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο δημόσιο προσέρχεται η ασθενής και εφ’ όσον επιθυμεί και πληρεί τα κριτήρια για αποκατάσταση μπαίνει  στη λίστα αναμονής του νοσοκομείου και του ιατρού τον οποίο επιλέγει.

Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος της αποκατάστασης στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ στα ιδιωτικά καλύπτουν το σημαντικό κόστος των προθέσεων σιλικόνης που ίσως απαιτηθούν. Οι ιδιωτικές ασφάλειες σε γενικές γραμμές καλύπτουν την αποκατάσταση μαστού, και την αμοιβή των γιατρών, ανάλογα όμως με τον τύπο του συμβουλαίου της ασφαλισμένης. Η επέμβαση δεν θεωρείται αισθητική, είναι καλό όμως να επικοινωνεί κανείς προεγχειρητικά με το ταμείο ή την ασφαλιστική εταιρεία για τη αποφυγή συγχύσεων.

Καλέστε και κλείστε το Ραντεβού σας Σήμερα!

Είμαι εδώ για να απαντήσω σε κάθε σας απορία.

Κύλιση στην κορυφή